Właściwości lecznicze i wartości odżywcze były doceniane w starożytności.Rzymianie rozpoczęli proces udomawiania już ok IV w. i to dzięki nim uprawy rozprzestrzeniły się w całej Europie.W Polsce maliny rosną w lasach i ogrodach, te pierwsze są najbardziej aromatyczne, one też zawierają najwięcej cennych dla zdrowia substancji.W owocach maliny są kwasy organiczne ( m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy ) pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe lotne i zapachowe.Jest również bogactwo witamin ( m. in. C, E, B1, B2, B6 ) oraz wiele substancji mineralnych przede wszystkim potas, magnez, wapń, żelazo a te składniki obniżają ciśnienie tętnicze krwi, działają też przeciwmiażdżycowo. Potas zawarty w soku z malin reguluje gospodarkę wodną ludzkiego ciała, co jest pomocne w schorzeniach nerek i wątroby.Maliny są bardzo wdzięcznym owocem i o ich dobrym działaniu można by niejedną książkę napisać, uwierzcie lub nie, ale zawierają one ponad 100 różnych olejków eterycznych, co tłumaczy ich charakterystyczny i intensywny smak oraz zapach.