Małe pomarańczowe kuleczki to znak rozpoznawczy rokitnika, a ponadto jeden z NAJZDROWSZYCH owoców."Złoto Syberii" jak nazywają go Rosjanie zawiera 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie.Wśród nich znajdują się:- ANTYOKSYDANTY- FLAWONOIDY - AMINOKWASY - NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE - MIKROELEMENTY - ( m.in. potas, żelazo fosfor, mangan, bor, wapń i krzem ) - WITAMINY - ( A, C, D, E, K, PP oraz te z grupy B ) - PROWITAMINYOwoce rokitnika zajmują drugą pozycję na liście owoców, które posiadają najwięcej witaminy C.Należy zwrócić uwagę, że witamina C zawarta w owocach rokitnika jest bardzo trwała, gdyż nie rozkłada się w procesie przetwarzania ( np. na przetwory ) i przechowywania, jest to spowodowane brakiem enzymu rozkładającego kwas askorbinowy ( askorbinazy ) w rokitniku.Zalecany jest we wszystkich dolegliwościach związanych z niedoborem witaminy C, takich jak m.in:- brak apetytu - skłonności do występowania siniaków - trudności w gojeniu się ran - bóle mięśni i stawówRokitnik można stosować profilaktycznie w okresie jesienno - zimowych zachorowań, by wzmacniać odporność.Do swojej codziennej diety warto włączyć sok z rokitnika, który działa bardzo korzystnie na organizm.