Nie sposób przecenić walorów zdrowotnych dzikiej róży, jej aromatu, smaku i urody.Dzika róża to bardzo popularna roślina, zbieramy tak owoce jak i płatki kwiatów.Potrzebują dużo słońca, ale poza tym mają skromne wymagania, dlatego rosną na obrzeżach lasów i nieużytkach.Owoce dzikiej róży są rekordowo zasobne w witaminę C - mają jej 30-40 razy więcej niż cytrusy.W dzikiej róży jest też dużo innych witamin i substancji mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie takich jak :- ( A, B1, B2, E, K ) oraz kwas foliowy, karotenoidy, flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki i pektyny.Owoce dzikiej róży stosuje się w nadciśnieniu, chorobach serca, wątroby, jako lek witaminowy.Działają wzmacniająco i przeciwzapalnie, pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego, chroni przed szkorbutem.Łagodzi ból gardła, zmniejsza uczucie zmęczenia i poprawia wygląd skóry.